Food is Good Fun LifeStyle WojisOnBeauty.com

Food Is Good | Muesli geïnspireerd door Ellen take 1

Als echte FoodIsGood-ie vind ik dat eten goed moet zijn en niet alleen lekker. Het moet  ook smakelijk zijn voor de oogjes, de neus en natuurlijk de mond. En food mag zeker ook goed voor je zijn. Ik geloof ook zeker dat als je een beetje moeite doet zelf gemaakt eten altijd lekkerder is dan shizzle “we’ve prepared earlier”. Het is wellicht zoeken naar een goed of beter recept, de juiste en beste ingrediënten en natuurlijk vergt het wat oefening. Uiteindelijk zal het lukken en is het lekkerder, als is het alleen maar omdat je eet wat je zelf hebt toegevoegd en niet eet naar iemand anders z’n smaak. Ellen zei maandag nog tegen mij dat haar DIY muesli met noten en zaden toch echt de lekkerste is die bestaat en zij allen thuis niks anders meer willen. Ik moest dat ook maar eens doen dan, zelf maken met ingrediënten die ik lekker vind, het staat niet voor niks al eeuwen op de FoodIsGood lijst. Vandaag take 1 van mjjn DIY muesli, een recept wat ik nog niet heb uitgewerkt en wat ik nog niet eerder heb gemaakt. Denk jij dat het gelukt is, ik denk zelf dat ik nog even moet oefenen. Kom kijken en ik vertel je alles. 

IMG_8764

Het recept wat ik heb opgeschreven is geïnspireerd op het muesli recept van Ellen, mijn partner is FoodIsGood-crime. Alles mag en alles kan, je hoeft alleen maar ongeveer de hoeveelheden aan te houden, of niet natuurlijk. Je kijkt gewoon achteraf of het lekker, crunchy en zoet genoeg is. Zo niet pas je het recept gewoon een beetje aan. Mijn grote tip voordat je begint, stop er niks in wat je niet lekker vindt, dat hoeft echt niet, want jij maakt jouw eigen muesli! Je kunt natuurlijk ook een zeer simpele basis maken voor jezelf of het hele gezin en de persoonlijke smaken per portie toevoegen, alles kan.

Ingrediënten en hoeveelheden die ik heb gebruikt[ongeveer]:

300 gram havermout-vlokken
1/2 beker appelsap [meer had ik niet]
2 eetlepels zonnebloemolie
80 gram hazelnoten [rauw]
100 gram zonnebloempitten [rauw]
50 gram pompoenpitten [rauw]
40 gram sesamzaad [ik had iets meer, ik schoot uit - rauw]
2 eetlepels kokos rasp of kokos vlokken
3 eetlepels cranberry [ik had graag meer gebruikt, maar ze waren op]
3 eetlepels hennepzaad [rauw]

IMG_8750

Ik heb de oven voorverwarmd op 160 graden [hete lucht], voordat ik ben begonnen met wegen en mengen. Ik leg ook vast het bakpapier op een bakplaat en leg de bakplaat ook vast klaar op tafel voor het overgieten. Als je alles hebt afgewogen en hebt klaarstaan is het een kwestie van goed mengen en blijven staan bij de oven tijdens het bakken. Here goes nothing.

IMG_8749

Je kunt natuurlijk hele noten gebruiken, dat laat ik aan jou over, maar ik vind het een beetje gehakt of verbrijzeld [gebruik een vleeshamer en een theedoek] wel lekker. Je kunt uiteraard ook de keukenmachine gebruiken, maar dit is voor mij net zo snel.

IMG_8748

Let goed op, je doet alle ingrediënten behalve de cranberry’s en kokosrasp in een schaal. Gedroogd fruit droogt uit in de oven en ik was bang dat de kokosrasp zou verbranden. Ik had ook liever kokosvlokken gebruikt, maar die waren op. Ik denk dat je die prima mee kunt bakken…. we gaan verder.

IMG_8747

Ja ho, stop! Je ziet het al, ik zag het helaas niet… ik heb de rasp en de cranberry’s per ongeluk bij het mengsel gegooid.

IMG_8746

Sterker nog, ik kwam er na het mengen pas achter, zo dom! Ik had een muziekje op en een kopje thee en toen was ik iets te ontspannen aan het koken. Enfin, ik ben uiteraard verder gegaan, zonde om weg te gooien en wellicht helemaal geen nood aan deze vrouw. Zorg ervoor dat je alles heel goed door elkaar hebt geroerd, je zult zien dat er al wat brokken ontstaan. Wil je geen brokken, dan gebruik je wat minder sap, wil je meer grove brokken [wat ik eigenlijk heel lekker vind] gebruik je iets meer sap. Ik heb gekozen voor appelsap en niet honing of een andere zoetige stroop, omdat ik de muesli niet zo heel zoet wilde maken, maar ik denk dat je daar wel brokken verliest.

IMG_8745

Als alles goed gemengd is hevel je het mengsel over op de bakplaat en verdeel je het over het oppervlak. Dan gaat de bakplaat de voorverwarmde oven in. Omdat ik mij zorgen maakte om mijn bessen en kokos heb ik het mengsel goed in de gaten gehouden en na zeven minuten al geroerd. Dat heb ik nog een keer gedaan en daarna nog een keer. In totaal heb ik mijn muesli dus 21 minuten gebakken op 160 graden, wel heb ik drie keer geroerd in totaal. Wat mij betreft had het nog wel iets langer mogen bakken.

IMG_8743

Als de muesli helemaal is afgekoeld kan het in een bewaardoos, blik of pot.

IMG_8744

En zo eet ik mijn muesli tegenwoordig het liefst, met Griekse yoghurt en wat zomerfruit uit de diepvries. Direct in mijn porta-yoghurt-muesli-bakje en mee naar mijn werk.

IMG_8756

Het resultaat is niet slecht, sterker nog, het is lekkerder dan winkel-muesli. Er zijn wel wat verbeterpunten; zoals de kokos, dat moeten echt vlokken zijn, de rasp is toch iets te aanwezig voor mijn smaak. Dan de cranberry’s, deze zijn echt wel sappiger als ze niet meegebakken zijn natuurlijk. En ik vind dat ik te weinig brokken had, dus meer sap en misschien toch een beetje honing of misschien kokosolie. Qua [niet] zoet was het perfect, helemaal perfect in balans met je yoghurt en het zomerfruit. Toch wil ik de muesli de volgende keer wat langer bakken, ik wil het nog wat meer kleur geven en dus meer smaak. En ik mistte de pecannoten, die ga ik er de volgende batch zeker bij doen, eens kijken hoe dat gaat worden. Ik kan het nu al bijna proeven.

Rest mij jullie nog veel kookplezier [bak in dit geval] en eet smakelijk te wensen.

Xo,

Wojis

One thought on “Food Is Good | Muesli geïnspireerd door Ellen take 1

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top