Food is Good Fun LifeStyle

Food Is Good | Zelf amandelmelk maken

Daar ben ik weer en ik val meteen zoet met de deur in huis, zelf amandelmelk maken. Je denkt misschien ‘waarom’ of ‘gatver’ of misschien wel ‘wat een gedoe’, maar trust me on this one, je zult het lekker vinden en je maakt het met gemak. Als je helemaal content bent met melk of wat je ook nuttigt, pass this one, maar wil jij wel eens iets anders en wil je dat jou cappuccino wel lekker smaakt, maak je eigen amandelmelk. Het is nice, clean & wholesome! 

img_1631

Voor wij gaan beginnen is het handig een paar dingen te weten;  er zijn twee methodes om de amandelen te wellen, 1. een nachtje in koud water, 2. kokend water [scheelt de helft van de inwel-tijd]. Dan is er nog de amandel, neem je een geschoonde witte amandel of een niet geschoonde met velletje. Ik gebruik amandelen met velletje, omdat ik weet hoe ze de velletjes eraf halen, ik vind het niet nodig om geschoonde te gebruiken en de amandelmelk heeft er geen last van. Ook moeten we nadenken over het water, gebruik je gekookt kraanwater [gaat prima] of bronwater [gaat ook prima]. Je moet wel zorgen dat je een afgesloten fles, bak of beker hebt om jouw melk in te doen en maak niet al teveel, het is zo’n drie dagen houdbaar in de koelkast. Oké, wat hebben we nodig!

Rauwe amandelen

Een schone theedoek, hydrofielluier of kaasdoek

Pan of mengkom groot genoeg voor een vergiet

Vergiet

Maatbeker, glas of kopje van ongeveer 120 ml [aka. 1/2 cup] 

Afsluitbaar bakje voor het wellen van de Amandelen

Blender

Fles of ander soort afsluitbare container voor het eindproduct

Mag/hoeft niet: snufje zout en vanillestokje of extract

De verhouding is 1:5, dus 1 deel amandelen op 5 delen water. Voor dit recept heb ik een 1/2 cup maats gebruikt, dit is 120 ml.. Hier heb ik bijna 700 ml. amandelmelk aan overgehouden. De foto laat meer zien, dit komt omdat de melk nogal schuimt. Als je netjes werkt en heel goed uitknijpt mag je uitgaan van rond de 700 ml.

img_1614

Ik heb een nacht wellen en wellen met kokend water geprobeerd en het bevalt mij beiden prima. Ik heb geen voorkeur voor de ene of de andere methode, maar gebruik ze in mijn voordeel. Als ik vergeten ben de amandelen een nacht te wellen, dan doe ik het met de kokend water methode. Het vergt hoe dan ook wat planning, maar beide methodes zijn helemaal niet moeilijk.

Nacht wellen; ik doe de amandelen met water [1:2] in een bakje van Tupperware, dat is helemaal luchtdicht en lekt niet. 

Kokend water; ik kook water in de waterkoker en giet het water [1:2] bij de amandelen in een bakje van Tupperware. Dit laat ik helemaal afkoelen voordat ik aan de slag ga. 

Voor ik begin kook ik water, minimaal 5 x de hoeveelheid van de amandelen die ik ga verwerken. Dit laat ik helemaal afkoelen en gebruik dit water om de amandelen mee te vermalen en de melk mee te maken. Je kunt ook gewoon kraanwater gebruiken, of bronwater natuurlijk.

Als de amandelen klaar zijn voor gebruik giet ik ze af in een vergiet en laat ik ze even uitlekken. Ondertussen pak ik de blender en mijn afgekoelde gekookte water. Voor het meten gebruik ik dus dezelfde maatbeker/kom/beker/glas/container die ik heb gebruikt om de amandelen mee af te meten.

img_1613

Amandelen in de blender, 5 x mijn maatbeker met water en blenden maar.

img_1624

Zoals je kunt zien vliegen de vliesjes van de amandelen in het rond, die worden niet fijner, maar dat hoeft ook niet, die hebben we niet nodig. Het blenden duurt ongeveer drie minuten, dan is het klaar om te zeven.

img_1625

Zelf vind ik het prettig om een grote pan te pakken, hier een grote vergiet in te doen en daar mijn [hydrofiele]doek. Werkt gemakkelijk, geen geknoei en het staat stabiel.

[Tip; spoel de doek die je gebruikt nog eens goed uit, je wilt geen amandelmelk met wasmiddel of wasverzachter smaak]

img_1622

Als alles goed staat kan het mengsel van vermalen amandelen en water opgegoten worden. Als het past kan alles er in ene keer in, hopla [het voordeel van een grote pan en vergiet]!

img_1619

Hier roer ik alles nog even door, ik heb haast, de koffie loopt al! Als je het niet een handje helpt, loopt het ook snel door hoor, het kost echt maar een paar minuten.

img_1618

Deze prut blijft over, hier zit nog heel veel melk ik, dus nu knijpen of heel veel geduld bewaren en er een deksel op doen.

img_1620

Dan kan je weglopen zonder je er druk om te maken of niet iets in je melk vliegt of valt. Maar als je bent net als ik, begin je meteen met draaien.

img_1617

Draaien tot er geen drupje melk meer uit de doek komt.

img_1616

En daar is de amandelmelk, zoals je ziet met een beste laag schuim. Ik vind het lekker om een snufje zou toe te voegen en wat vanille, dat geeft net wat meer smaak aan de melk.

img_1615

Zie hier het resultaat! Nou kan mijn maatbeker helemaal dicht, heb jij dat niet, giet het dan over in een fles of een anders soort container die je wel kunt afsluiten. Mijn eigen gemaakte amandelmelk bewaar ik drie dagen in de koelkast, daarna gooi ik het weg.

img_1627

Een mooie fles staat ook heel leuk, dus giet ik mijn melk nog even over… zie jij de kruidkoek liggen? Deze komt ook snel voorbij, deze is zonder geraffineerde suiker! Super lekker bij een grote kop thee met diy amandelmelk of een cappuccino met diy amandelmelk.

Eventuele overheerlijke variaties of recepten zijn welkom, ik maak voorlopig lekker mijn eigen amandelmelk.

Xo,

Wojis

3 thoughts on “Food Is Good | Zelf amandelmelk maken

    1. Er zijn twee soorten amandelen; zoete en bittere. De bittere is giftig, deze worden niet verkocht voor consumptie.

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top