Food is Good LifeStyle

Gingerbread & Banana Bread | No sugar made with lo(af)ve #foodisgood

Hier is de koek en cake post zoals beloofd, op veler verzoek mijn recepten voor suikervrije ontbijtkoek en bananenbrood. Gingerbread, kruidkoek of ontbijtkoek, mijn variant is meer een soort cake met heel veel specerijen. Mijn bananenbrood is zo luchtig, nog luchtiger dan een cake en smaakt niet naar een kleffe drap met overrijpe banaan erin. Deze pareltjes zijn zo lekker, smaakvol en luchtig, je zou er zo een vulling tussen kunnen doen, een mooie galzuur erop en serveren op een high tea, verjaardag en andere feestelijke gelegenheid. Laat ik het zo zeggen, ik ben bij het experimenteren vooral voor een fijne luchtige textuur gegaan. Ik was alle taaie en kleffe hopen meel met boter zat. Zo ben ik ook niet op zoek gegaan naar een recept om de zeer zoete smaak van suiker te vervangen. Dit zijn geen suikerbommen, much ado about nothing, het is gewoon lekker en vrij gemakkelijk te maken en daar gaat het uiteindelijk om. 

IMG_0890

Gingerbread Ontbijtkoek Kruidkoek

Wat heb je nodig:

150 gram roomboter

2 eieren

3 eetlepels appelstroop (zonder toegevoegde suiker)

100 ml karnemelk

4 eetlepels gembersiroop (als je kunt vinden zonder suiker)

stukje verse gember (ongeveer 1 bij 1 cm, geraspt)

50 gram roggemeel

50 gram speltmeel

50 gram tarwemeel

1/2 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat of wijnsteenpoeder

2 eetlepels koekkruiden (mag meer mag minder is naar smaak)

1 theelepel kaneel

1 theelepel nootmuskaat

snufje zout

De moves:

Smelt als eerste de roomboter, laat deze helemaal vloeibaar worden en ook weer helemaal afkoelen. Je hebt dus de tijd om de cakevorm in te vetten en te bekleden met bakpapier. Zet ook vast de oven aan, deze mag voorverwarmen op 180 graden hetelucht (let op! als de koek in de oven gaat, temperatuur terugdraaien naar 160 graden).

Ik heb een staande mixer, als je een handmixer gebruikt, zorg er dan voor dat de kom waarin je gaat mixen stevig staat en groot genoeg is. Doe de afgekoelde boter in je beslagkom, mix vervolgens op de laagste stand eerst de eieren door de boter, dan voeg je de appelstroop toe, doe dan de gembersiroop, de geraspte gember en de karnemelk in de kom en mix dit op halve snelheid tot  een emulsie. Je moet niet te hard of te lang kloppen, het enige wat gebeuren moet is het goed mengen van ingrediënten.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar, zorg ervoor dat het bakpoeder en de specerijen goed door het meel zijn gemengd, voordat je deze in het beslag gaat doen. De mixer mag weer op de laagste stand. Dan gaan de droge ingrediënten er lepel voor lepel bij. Haast je niet, wacht tot het droge goed gemengd is met het vloeibare. Als dat gedaan is zet je de mixer op de hoogste stand en mix je alles nog 1 minuut. Absoluut niet langer mixen, anders wordt de koek te luchtig en valt deze na het bakken in je handen uit elkaar. Smaakt niks minder, maar eet wat lastiger.

Dan mag het beslag in het bakblik. Schraap zoveel als je kan van het beslag uit de kom, je wilt echt niets achterlaten, het is te lekker. Het is en wat dikker traag beslag, wat niet van zichzelf mooi verdeeld in het blik. Maak de bolle kan van een lepel nat en verdeel het beslag evenredig over het bakblik. Als je een ongelijke robuuste koek wilt, laat het dan zo en schuif het bakblik in de oven.

Als het bakblik in de oven staat draai je de temperatuur terug naar 160 graden. De koek heeft ongeveer 40 minuten nodig. Check gewoon na 35 minuten door een sateprikker of vork in het midden van de koek te prikken. Als deze er droog uit komt is de koek klaar, zit er nog beslag aan dan doe je nog 5 minuten extra. Haal de koek na het bakken meteen uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster.

IMG_0882

Banana Bread Bananenbrood of eigelijk cake

Wat heb je nodig:

140 gram roomboter

3 kleine rijpe bananen (2,5 middel, 2 grote bananen)

2 eieren (losgeklopt)

40 gram roggemeel

100 gram speltmeel (of ander meel)

3/4 theelepel baking soda of wijnsteenpoeder

Ook deze koek/cake gaat in een voorverwarmde oven hetelucht 180 graden, waarna de temperatuur wordt teruggedraaid naar 160 graden. Ook hier beboter en bekleed ik de bakvorm, voor ik ga beginnen met het beslag. Als je net als ik dol bent op noten en zaden, doe dan wat van je favoriete noten op de boden van het bakblik. Ik gebruik altijd wat pecannoten en een schepje hennepzaad.

Doe de boter in de kom en doe hier 1/3 van de geprakte banaan bij, klop de boter en banaan luchtig, zoals je zou doen met suiker en boter. Ik begin altijd langzaam, om het te mengen en voer dan de snelheid op tot ik een luchtige romige egale substantie heb. Dan zet ik de mixer weer op laag en voeg de gekopte eieren langzaam toe. Dan een flinke eetlepel meel en het bakpoeder, als dit mooi gemengd is doe je lepel voor lepen de rest van het meel erbij en tot slot de rest van de banaan. Dan zet je de mixer op de hoogste stand en mix je het beslag nog 1 minuut.

Het beslag kan nu in het bakblik en in de oven, draai de oven naar 160 graden en bak het bananenbrood ongeveer 30 minuten. Ook hier zou ik na 25 minuten even prikken, dan weet je hoe lang je nog hebt te gaan, niet elke oven is gelijk. Als je stokje, vork of mes schoon uit de cake komt, dan kan het uit de oven. Laat het een minuut of 10 staan en haal het dan uit het blik om verder af te koelen op een rekje.

IMG_0884

Je snapt natuurlijk wel dat ik deze heerlijke koeken/broden vaak tegelijk maak, ik ben dan toch al bezig, de oven staat al aan en ze zijn zo lekker. Het bananenbrood is het minst lang houdbaar. Deze laat ik hooguit nog een dag staan, wat over is vries ik in. De ontbijtkoek kan staan, die is meestal wel op na een dag of drie. Mocht ik over hebben, dan vries ik de rest in.

IMG_0880

Verder is het afkoelen heel belangrijk, heb je geen taartrooster haal dan het rooster uit je oven en leg de koeken daar gewoon op. Ik bak meestal in de avond, als mijn koeken dan niet helemaal afgekoeld zijn, wikkel ik ze in bakpapier en laat ze een nacht staan.

Deze recepten zijn natuurlijk geheel naar mijn voorkeur, je kunt uiteraard rommelen en aanpassen naar eigen smaak. Houdt er wel rekening mee dat je als je het roggemeel vervangt de textuur veranderd. Meer roggemeel is korreligere koek, minder is iets plakkeriger. Roomboter kan natuurlijk ook margarine zijn, of een deel kokosolie. Wat wel leuk is om te delen is dat ik mijn amandelpulp van het maken van amandelmelk vaak verwerk in deze recepten, dan vervang je een deel van het meel met het pulp.

Food Is Good | Zelf amandelmelk maken

Mocht je vragen hebben stel ze in de comments, ik zal proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven. Bak ze en eet smakelijk.

Liefs,

Wojis

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top