Food is Good LifeStyle Nieuw/New

Food is Good | De hartige taart met witlof & prei voor Faat werd een stamppot met spekjes

Het is weer Food is Good tijd, deze keer een geheel nieuw recept, eentje die ik heb bedacht wegens gebrek aan bladerdeeg. Het bladerdeeg is appelflap geworden en de overgebleven witlof en prei een stamppot. Zo gaat dat wel eens, want weggooien is zonde. Het is een heel simpel recept, je hebt allen wat geduld nodig voor de groenten. De rest is up to you, ik heb er twee salades bij gedaan, waarvan eentje om de lof op te maken. En omdat ik niet zo goed wist hoe het zou bevallen, wat spekjes [de redder in culinaire nood], een rookworst [altijd goed bij stamppot] en een kaasschnitzel [moest op].   

Ik had Faat beloofd de hartige taart met lof & prei uit deze post te maken en het recept te posten, maar ik heb onlangs het hoognodige bladerdeeg omgetoverd in appelflappen. En omdat simpel gestoofde prei en ouderwetse gakarameliseerde lof hier geen favoriet is [ik ben er dol op] besloot ik tot een snelle simpele stamppot. Laat ik alles wat je nodig hebt aan ingrediënten even opnoemen, dan kunnen jullie morgen meteen aan de slag.

IMG_6394

Wat heb je nodig voor de voor de stamppot:

 • 1 grote prei
 • 3 stronken witlof
 • 750 gram aardappelen [ik gebruik het liefst altijd roodschillige aardappels]
 • peper & zout
 • boter & olie
 • theelepel Zaanse mosterd
 • eetlepel kruidenkaas [ik had nog Paturain over, maar het zou ook met Boursin kunnen]

Je zet een [hapjes]pan op het vuur met een beetje olie en wat boter. Snijd dan de prei halve ringen, deze kunnen na het wassen meteen de pan in. Snijd dan de stronken witlof in reepjes en doe deze ook in de pan. Beetje zout en peper erbij en dit geheel lekker laten smoren, niet bruin bakken, maar stoven tot het helemaal zacht is. Ik heb drie flinke stronken witlof gebruikt, de laatste stronk heb ik verwerkt in de witlof salade met appel. Zelfs snijd ik de harde kern er altijd uit, die vinden de kinderen te bitter.

Als dat gedaan is de aardappelen schillen en deze in gelijke stukken snijden en opzetten met een heel klein beetje zout. Bij mij waren de prei en lof net iets eerder klaar dan de aardappelen, als dat zo is, gewoon uitzetten en laten staan tot de piepers drooggekookt en gestampt zijn. Is het andersom, kook de piepers droog en stamp ze met de kruidenkaas en Zaanse mosterd tot een grove massa. En laat het staan tot de groenten gaar zijn. Als alles klaar is kan je beginnen met de aardappel en de groeten bij elkaar te brengen en te stampen/roeren. Ik vind een wat grovere stamppot lekker, mocht jij het heel fijn en smeuïg willen, doe er dan gewoon nog wat melk bij of desnoods wat roomkaas.

IMG_6395

Voor de witlof salade heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 stronk witlof
 • 1 appel
 • peper & zout
 • 1 theelepel olie
 • 1 theelepel citroensap

Zelf vind ik de witlof wat fijner gesneden heel erg lekker, zo ook de appel, in lang dunnen stroken. Ik meng de rest van de ingrediënten er direct na het snijden door, dan verkleuren de witlof en de appel niet zo snel. Goed door elkaar roeren en proeven of er genoeg peper op zit, het is wel lekker een extra draai aan de zwarte peper-molen te geven, daar vraagt deze salade om.

De ingrediënten voor de komkommer tomaat & feta salade:

 1. 1/3 komkommer
 2. 6 snoeptomaten
 3. stukje feta
 4. peper & zout
 5. 1 theelepel [frambozen]azijn
 6. 2 theelepels olie

Deze salade is zo lekker, ik maak deze heel vaak. Het is mijn basis salade, ook mijn favoriet. Eigenijk vind ik het nog lekkerder met een halve sjalot of ui er nog door, bosui is ook lekker. En als ik geen feta heb, dan laat ik de kaas gewoon helemaal achterwegen. Je kunt natuurlijk ook groenblad toevoegen, botersla of rucola, dit basisrecept leent zich bijna voor alles. Ook de olie en azijn zijn te vervangen naar eigen smaak, witte wijnazijn is ook heel smakelijk of mijn favoriet, witte balsamicoazijn.

IMG_6396

Het leuke van dit recept is dat je het ook wat pittiger kunt maken met wat meer mosterd of gewoon lekker een chilipeper, dat zal er zeker goed bij smaken. Wil je meer diepgang bij de reeds bestaande smaken, bak een rode uit mee met je groenten. Eindeloze variatie is mogelijk, geen trek in vlees, vervang de spek en de worst met een hele kaasschnitzel. Of doe er lekker een stukje vis bij, zal ook zeker smaken. Wij hebben in ieder geval allemaal erg lekker gegeten en ik zal deze stamppot zeker vaker maken.

Lieve Faat, ik ben je niet vergeten, de taart komt er echt snel aan, voor nu hoop ik dat je hier ook wat aan hebt en mocht je vragen hebben zet ze in de comments, dan zal ik ze zo snel mogelijk beantwoorden.

[Tip: Prei die teveel is of over is kan gewassen en gesneden in de vriezer, die gaat weer in de soep of op in een hartige taart. Mocht je teveel witlof hebben gekocht, of gewoon minder willen gebruiken dan ik, snijd deze dan over de lengte door de midden, verwijder het hart en bak deze heel langzaam in een klontje boter met wat zout en peper. Heerlijk bijgerecht en kan zeker nog twee dagen in de koelkast bewaard worden.]

Eet smakelijk allemaal,

Xo,

Wojis

4 thoughts on “Food is Good | De hartige taart met witlof & prei voor Faat werd een stamppot met spekjes

 1. Haha ….wat lief dat je aan me denkt?! Ik ben zoiezo dol op alles wat met eten te maken heeft dus heb zeker ook iets aan dit recept! Zal alleen de spekjes weglaten of vervangen, maar ik ga het zeker maken! Ondertussen wacht ik rustig af…:-)

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top