Beauty Food is Good LifeStyle Ods & Ends

Food is good | Kleine moeite, lekker eten #foodisgood

Food is Good, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het is niet alleen onze bron van energie, het is ook een sociale aangelegenheid. Samen koken, samen eten, dat blijft toch iets heel speciaals. Gezellig in de keuken hangen met een muziekje op de achtergrond en de oven aan, genieten. En als het dan toch “moet”, dan wil je toch ook lekker en gezond eten? Ik in ieder geval wel, ik vind het ook heel belangrijk voor mijn gezin en daarom is food zo belangrijk. Het mag wat mij betreft ook wel wat moeite kosten, het klaarmaken van een lekkere maaltijd, of een heerlijke koek. Niet hatseflats en we doen maar wat, dan kan je het nog beter kopen.

Wat dan vaak weer heel jammer is aan kopen, is dat heel veel producten vol zitten met ingrediënten die ik eigenlijk helemaal niet wil eten. Je koopt geen E120 of E249 om dat vervolgens in jouw eten te verwerken. En wat mij betreft is vers beter en dat eet je dan gewoon snel op. Brood wat na een week of drie nog niet schimmelt is geen brood als je het mij vraagt.

IMG_5098

Maar zo af en toe moet je lekker doen wat je wilt, lekker uit eten, of iets eten wat helemaal niet zo heel gezond is. Of waar je helemaal niet van weet wat er nou allemaal precies in zit. Uit eten is vaak voornamelijk een sociale aangelegenheid, een uitje, iets wat je met iemand doet om meerder vliegen in één klap te slaan.

IMG_5348

En soms moet je gewoon eten een beetje pimpen en de ultieme pimp is bijvoorbeeld spek. Spek maakt zelfs baksteen lekker! Een zelfgemaakte burger wordt ineens een extra luxe maaltijd met een beetje uitgebakken spek. zo ook een gemiddelde stamppot of een heel simpel eitje. Spek in de bek is altijd goed.

IMG_5495

En als je beperkt in de tijd zit, combineer je het gemakkelijke met het super lekkere. Friet uit de oven, geeft heel veel tijd om heerlijke ossenhaas te bakken en een goddelijk salade te maken. Je hebt zelf nog tijd om de keuken op te ruimen, een wijntje te drinken en een was aan te zetten. Perfecte maaltijd voor door de weeks, je zou he niet zeggen, maar het kan gemakkelijk.

IMG_5522

Zelfs de doorsnee boterham [wel een lekkere van de bakker, brood wat niet drie weken goed blijft in de kast in een plastic zak] kan “te gek”. Gewoon snijden en op elk stukje een anders soort beleg. Je kan het zo gek niet verzinnen, ham met ei en komkommer, of kipfilet met avocado en tomaat. En dan lekker eentje met een dikke laag roomboter en overdreven veel hagelslag.

IMG_5418

En soms moet het gewoon smoelen, anders heb je geen trek. Ik snap het wel, het ook wil ook wat. Dus doe je best, maak het smakelijk en bak, kook of braad niet alles tot kots. Presenteer het eens wat anders op het bord, of pak eens een bakje in plaats van een bord. Zo is het voor jezelf leuker, maar ook voor de tafelgenoten.

IMG_5533

Een simpele maaltijd kan veranderen in een koningsmaal, je begint gewoon met de basis en je breid van daar uit. Dus maak jij een killer gehaktbal, doe niet moeilijk en serveer die met mooie piepers en een heerlijke seizoensgroente. Maak genoeg ballen voor de dag erna, lekker voor op brood of op een wrap met sla en tomaat.

IMG_5685

En oefening baart kust, zo is het ook met eten. Oefenen, probeer en vooral advies opvolgen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, je kan doorborduren op de kust van een ander. En als het eenmaal in je vingers zit, dan kan je alles maken met finesse. Want finesse is wat eten zo lekker maakt, liefde, tijd, geduld, ingrediënten en finesse. En als je toch die perfecte appeltaart gaat bakken, maak dan ook meteen een boterkoek, de oven staat toch al aan, je bent in de keuken, je hebt alles liggen. Kleine moeite…

IMG_5615

En soms is simpel gewoon het lekkerst, een mooi stukje brood, met een heerlijk stukje kaas is al zo lekker. En als je er dan wat sla en verse tomaat tussen doet, dan is het gewoon dat zelfde lekkere broodje kaas, maar dan net anders. Geen saus, geen kruiden, geen ingewikkelde technieken. Simpel en puur is soms gewoon de beste route.

IMG_5684

De kneepjes van het vak, vallen en opstaan, proberen en nog een keer proberen, tot het helemaal in je vingers zit en naar je zin is. Zo werk ik, ik probeer, pas aan, perfectioneer en geniet gewoon. Het maken is vaak het leukste, maar het eten is zeker niet onbelangrijk, gemout wel proeven, anders is er niks aan. En geloof mij, je kan de beste ingrediënten hebben van de wereld, de mooiste apparaten, als je niet wil, niet denkt en niet een beetje van je ziel in het koken stop, is het toch niet zo lekker.

IMG_5692 (1)

En smokkelen kan altijd, een pakje diepvries bladerdeeg is altijd handig. Je maakt er de lekkerste dingen mee en het is zo lekker. Deze hartige taart [seizoenstaart met prei en witlof] is gemaakt met een grote dikke korst bladerdeeg uit de vriezer. De kids vinden het heerlijk en zo lekker om te dopen in de verse soep. Hier komt nog een recept van met instructies, op verzoek van Faat. Het is een super receptje, het hele jaar door te maken en je kunt verschillende groeten gebruiken.

IMG_5736

En soms er perfecte combinaties die gewoon niet beter kunnen dan ze al zijn. Het enige wat je dan kan verbeteren zijn de ingrediënten. Lekkerdere ingrediënten geven een gerecht nog meer diepgang. Zoals hier het zout, de tomaat en cottagecheese zijn dé combo, maar het super lekkere zout maakt het nog lekkerder.

IMG_5738

Wat ik al jaren aan het doen ben is de recepten van vroeger perfectioneren, zoals mamma ze maakte. Dat is niet zo’n hele gemakkelijke opgave, maar het gaat mij wel goed af, er zijn zelfs recepten die ik beter maak. Helaas kan je nooit de liefde van mamma vervangen in jouw gerechten. Toch is het fijn om regelmatig comfort food te maken, ik probeer dat een beetje te rouleren, allemaal af en toe je lievelings.

IMG_5754

Maar zoals een vriend van mij zei laatst; “maar je moet af en toe eens wat proberen he?”. Dat is zeker waar, dat is heel erg waar in het Food Is Good verhaal, je moet variëren en je moet zeker nieuwe dingen proberen. En soms moet je dat gewoon doen als het moment zich aanmeld. Goed lezen, adviezen inwinnen en blind vertrouwen op jouw ervaring.

IMG_5755

En soms moet je na harde arbeid vertrouwen hebben in je ingrediënten, soms moeten ze zelf aan de slag.

IMG_5756

En als het dan allemaal geslaagd is en iedereen heeft gedaan wat moet, dan komt dat allemaal samen in iets heel lekkers. Waar je dan weer heel erg mee kunt variëren, want zo moeilijk is dat DIY niet. Volgende keer maak ik het zo, of maak ik er twee… waarom niet.

IMG_5757

En inspiratie zit in een klein hoekje, als je trek hebt en je hebt de ingrediënten in huis, waarom zou je dan een warme over verspillen. Het ene gerecht eruit, het andere erin. Niks lekkerders dan ‘s avonds bakken, de geur is fantastisch en het proeven van alle heerlijkheden terwijl ze net nog een beetje warm zijn is alle moeite meer dan waard.

IMG_5760

Wij kopen zoveel dingen die we met heel weinig moeite en zeker de helft van de ingrediënten zelf kunnen maken. Ik vind het erg prettig dat ik zelf kan bepalen hoe zoet iets moet, of welke appel ik gebruik. Waarom moeten er toch overal rozijnen in en wat is dat toch met al die klokhuizen overal in. Nee, het is misschien niet altijd veel voordeliger, maar het is wat mij betreft meestal wel veel lekkerder. En dan moet je een paar keer oefenen voor het perfect is, geen schande in oefenen.

IMG_5761

En vergeet niet dat je in de tussentijd heel veel kunt doen en dat je na je arbeid rijkelijk wordt beloond met heerlijkheden. Zo doe ik het meestal, voor het bakken en braden dan. Voorbereiden, maken en tijdens het wachten iets anders doen, de was of zo.

IMG_5769

Nee koken is leuk, eten is nog leuker, maar je moet het oefenen. Zelf vind ik het niet moeilijk en ik heb meestal wel weer ideeën en zin om iets lekkers te maken. Maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dat heeft, mijn advies is oefenen. Eerst maar eens iets goed kunnen en dan of uitbreiden of weer iets nieuws maken. Wat ook heel goed werkt is ideeën pikken, gewoon rondvragen wat een ander doet en maakt en hoe. Dan raak je geïnspireerd en heeft iemand alle kinken uit de kabel gehaald. Liefde en plezier is ook belangrijk, liefde en plezier, dan kook je met finesse, maakt het eten ook een stuk smakelijker. Eet smakelijk allemaal en als je recepten terug wilt zien, laat het weten, ik maak ze graag en ik deel ze ook graag.

Food Is Good!

Xo,

Wojis

3 thoughts on “Food is good | Kleine moeite, lekker eten #foodisgood

  1. Oh my..ik krijg honger van deze post! Super leuk om te zien . Zelf bak en kook ik ook heel graag. Probeer ook alles puur te doen zonder pakjes, potjes en zakjes.

    1. De hartige taart met witlof en prei staat volgende week in de planning, ik ga er een post van maken speciaal voor jou… de Taartje voor Faatje :-). Het is echt zoveel lekkerder vaak om vers te koken en zonder zakjes, het is als je een beetje goed kan plannen en inkopen bijna net zo gemakkelijk dan niet even gemakkelijk.

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top