Beauty BeautyBucketList LifeStyle Ods & Ends WojisOnBeauty.com

Carpe diem | Ayurvedische massage part one

Carpe diem, seize the day, pluk de dag! Een beetje mijn filosofie en toen ik de kans kreeg om een Ayurvedische massage te ondergaan, zei ik: “ikke, ikke, ikke”. Ik ben vrij nieuw in de wereld van massage, maar het bevalt tot nu toe heel goed. Vandaag gaat het gebeuren, wellicht terwijl jij dit leest. Als het lukt schrijf ik vanavond nog part two, zo niet dan schuift mijn Ayurvedische verslag op naar morgen. Ik vertel je even in het kort wat ayurvedische massage is en waar het vandaan komt, de achterliggende gedachte en waarom ik dat wil ondergaan. Het is wellicht wat zweverig voor jouw smaak, ik sta ook graag met mijn twee voetjes stevig aan de grond, maar als je niet open staat voor nieuwe ervaringen leer je ook niks!

IMG_3054

Lichaam, Geest en Ziel in balans met Ayurveda, deze eeuwenoude levenswetenschap heeft als doel de mens zo lang mogelijk gezond en gelukkig te houden. Ayurveda [kennis (veda) van het leven (ayus)] is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, die volgens traditie door de goddelijke kosmische geest Brahman is geopenbaard aan de mens. De Ayurveda is een visie die op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. De Ayurvedische massage is een [behandel]methode die deel uit maakt van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda. En dat is wat ik ga ondergaan, een gehele Ayurvedische massage, ik ben zeer benieuwd.

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem en is zo’n zesduizend jaar oud. Deze leer is gebaseerd op de drie dosha’s; Vata, Pitta en Kapha, de drie fundamentele energieën. Binnen de ayurveda betekent gezondheid dat de drie dosha’s Vata [ether lucht], Pitta [vuur] en Kapha [water aarde] in balans zijn en alles goed functioneert. De Ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen [om ze zo lang mogelijk gezond/in balans te houden] en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Je mag het geen geneeskunde noemen in deze tijd, de Ayurveda valt onder de alternatieve geneeswijze.

Een echte Ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. Dze massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht worden gemasseerd. De werking van de oliën is gericht op het balanceren van de dosha´s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën worden gemaakt met een basis van sesamolie, kokosolie of ghee [geklaarde boter] waar kruiden in verwerkt zijn. Maar er zijn nog veel meer andere oliën geschikt. Het olie-verhaal is nogal uitgebreid en ingewikkeld, het maken van je eigen olie al helemaal. Waar het op neerkomt is dat elke dosha een eigen olie krijg met een eigen specifieke kruidenmix. De samenstelling dient te zijn afgestemd op de berekening van de verdeling van de drie dosha’s. Dan komt er nog een heleboel au bain-marie bij kijken, kruiden en nog wat druppels essentieel olie. Zelf snap ik het nog niet helemaal, ik heb nog geen tijd gehad om mij er helemaal in te verdiepen, olie te kopen of te maken. Verdere informatie volgt, ik moet het allemaal nog uitvinden en duidelijk krijgen wat je nou precies moet doen.

De Ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage, heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert geest en lichaam. De reden dat Kim mij vertelde dat zij denkt dat het wel wat voor mij is, maar dat je er wel een beetje [of eigenlijk best wel veel] voor open moet staan. Nou ben ik een open boek, dus ik was meteen nieuwsgierig, het lijkt heel goed bij mij te passen zo op papier. Preventief bezig zijn, ingewikkelde olie en een grensoverschrijdende massage [voor mij, ik ben niet zo touch & feel], dingen waar ik veel van kan leren en waar ik veel aan kan hebben. Kim is bezig met haar diploma en moet goed oefenen en ik bood mijzelf aan. En dat zijn de redenen dat ik een ayurvedische massage ga ondervinden. Het lijkt wel zo te moeten zijn… zweef zweef.

Dit is de kennis die ik tot nu toe heb vergaard over Ayurveda en de Ayurvedische massage zover, gelukkig weet ik na mijn sessie meer. Ik ga zeker even alle Ins and Outs van de olie vragen, ik wil mijn olie zelf maken natuurlijk en ik ga er een beetje van uit dat ik dit wel vaker ga doen. En ik ga zeker meer vragen over Ayurveda en de aspecten van de drie dosha’s.

“To keep the body in good health is a duty… otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.” – Buddha

Liefs,

Wojis

2 thoughts on “Carpe diem | Ayurvedische massage part one

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top