DIY Fun LifeStyle

DIY – Rommel & Roer: Waspoeder maken in de magnetron

Al enige tijd speel ik met het idee om zelf wasmiddel te maken, gewoon omdat het kan en omdat ik dan precies weet wat erin zit. Ik heb gekozen voor waspoeder en niet een vloeibaar wasmiddel, omdat ik daar nog een heleboel van heb staan. Het recept wat ik uiteindelijk heb samengesteld is zonder bleekmiddel-houdende producten.

Wat heb je nodig:

 • Schoonmaak soda (sodium carbonaat) – 1000 gr.;
 • Zeep (ik heb gekozen voor een zuiverende zeep gemaakt van puur plantaardige oliën) 200 gr.;
 • Citroenzuur – 1 theelepel;
 • Zuiveringszout (bakpoeder / sodium bicarbonaat) – 2 kopjes;
 • Afsluitbare emmer / bak;

De schoonmaak soda zorgt ervoor dat vetvlekken extra worden aangepakt en heeft tegelijk een ontkalkende werking. De zeep is de zeep die in wasmiddel zit, zeep maakt het weefsel gewoon schoon en deze zeep is ook mild voor de huid en heeft een lekkere citrus geur. Het citroenzuur is een ontharder en zorgt ervoor dat het water minder hard is, dit is niet een must voor het resultaat. Ten slotte het zuiveringszout, welke een wasverzachtende werking heeft en tegelijk is het een goed middel om luchtjes te bestrijden.

Ik leg eigenlijk altijd mijn spullen klaar, dan grijp ik niet mis en vergeet ik ook niks.

Dit is de zeep die ik heb gebruikt, bij de lokale natuurwinkel gekocht. Er zitten twee stukjes zeep van 100 gr. in het doosje.

En dit is wat je moet doen (roep de kids of man erbij want het is erg leuk zeep in de magnetron) je legt de zeep op een magnetron bestendig bord, verwarm deze dan tussen 1 en 2 minuten op de hoogste stand. Ik heb de magnetron 2 minuten op 900 WATT aangezet en dit is het resultaat!

Vervolgens heb ik het nog een keer gedaan, omdat ik twee stukjes zeep heb gebruikt. Het is zo ontzetten geinig, de zeep wordt zo luchtig als piepschuim en je huis ruikt heerlijk.

De zeep is heel warm tot heet, dus pas op en laat het eerst afkoelen. Dan snijd ik het in stukken en doe het in mijn keukenmachine tot er een heel fijn poeder ontstaat.

Het gaan heel snel en het lijkt een beetje op meel. Een heel fijn gemalen zeep welke lekker makkelijk mengt met de rest en gemakkelijk oplost in water.

Het is belangrijk dat je een lucht- en waterdichte bak/emmer gebruikt, ik heb daarvoor mijn wasemmer van Tupperware gebruikt. Het kan een andere bak zijn of een emmer met deksel, misschien heb je een bak van schepijs in de kast of een Curver cake doos. Het is belangrijk dat het mengsel wat je maakt past in je container. Dan gooi je alles bij elkaar en ga je het goed mengen, ik heb dat gedaan door een handschoen aan te trekken en het met de hand helemaal door elkaar te kneden en malen. Dat is even een geduldig werkje, minuut of vijf ongeveer, voordat de soda klontvrij is en helemaal vermengt met de rest van de ingrediënten. Als je citroenzuur gebruikt kan je mengen tot het sissen stopt, het citroenzuur reageert met de soda.

Om te doseren gebruik ik een oud waspoeder schepje, je kan het ook doen met een lepel of met een kopje. Ik gebruik een half schepje (ongeveer 40 gr.) voor gewone was en een heel schepje (ongeveer 80 gr.) voor de wat meer vervuilde was zou ik zeggen. Je kan altijd je vlekkenmiddel er nog bij doen, of je OXI product, zelf heb ik dat nog niet hoeven gebruiken, maar dat deed ik daarvoor ook al bijna niet.

Inmiddels heb ik 10 wassen gedraaid en de handdoeken (witte en bonte), beddengoed, spijkerbroeken, sokken & ondergoed, schoonmaak doekjes en t-shirts worden prima schoon en ruiken heerlijk fris. Zelfs de vieze ongelukjes en vegen in de broeken van de kids worden prima schoon. Je kan een vieze broek misschien het beste weken of voorwassen, naar gelang de vlek behoeft. Ik ben zeer tevreden met mijn wasmiddel en ik ga het zeker vaker maken. En de kosten, ja nog even de kosten op een rijtje.

 • Drie Hoek Soda € 0,71 bij de AH
 • De Traay Huishoudzeep € 1,80 (2 x 100 gr.) bij de natuurwinkel
 • Citroenzuur €  0,07 cent (per 100 gram € 1,55) bij de Kruiderie
 • Zuiveringszout € 0,59 (per kilo € 3,95) bij de Kruiderie

Totaal voor ongeveer 1300 gram waspoeder € 3,17 dat is 32,5 gewone wassen, € 0,09 cent per wasbeurt.

Ariel Compact van 1200 gr. die rond de  € 6,00 kost, waar je 18 ladingen mee kan wassen, € 0,33 cent per wasbeurt.

AH color € 3,24 voor 1220 gr. goed voor 16 wasbeurten, € 0,20 cent per wasbeurt.

Ik weet dat het nog voordeliger kan door het citroenzuur weg te laten en de zeep te vervangen met Sunlight zeep, dat is voordeliger en staat ook bekend als een goeie waszeep. Marseille zeep staat ook bekend als een waszeep en Aleppo zeep ook, maar of deze zepen het goedkoper maken betwijfel ik. Of je zou het in bulk kunnen kopen, dat zou de prijs per wasbeurt weer naar beneden halen.

Mij gaat het er om dat ik een milieuvriendelijkere en bleekmiddel vrij wasmiddel heb gemaakt, beter voor ons en beter voor onze planeet.

Ik ben zeer benieuwd naar andere ervaringen en recepten, tips zijn ook altijd welkom!

Gr.,

Wojis

10 thoughts on “DIY – Rommel & Roer: Waspoeder maken in de magnetron

 1. In welke winkel in Nederland kan je ” zuiveringszout ( bakpoeder / sodium bicarbonaat ) kopen. In Belgie kan je alleen maar in kleine hoeveelheden kopen.

  1. Meestal wel bij de natuurwinkels te koop in wat grotere hoeveelheden. Ook wel de uitgebreidere drogist, anders gewoon online. Even kijken of er eentje levert aan België. Hebben jullie De Tuinen?

 2. Goedenavond,

  Ik heb gehoord dat soda slecht is voor je wasmachine. Hebben jullie hier enige ervaring mee? Dat niet alle leidingen hier voor gemaakt zijn.

  Groetjes,
  Tamara.

  1. Beste Tamara,

   Zover ik weet niet, het wordt juist gebruikt om te reinigen, te verfrissen en als wasverzachter. Het wordt ook gebruikt als ontstopper, maar ik heb nooit gehoord dat het slecht kan zijn voor leidingen. Het wordt zelfs gebruikt in de wasmiddelen. Als je zeker wilt zijn is het misschien een goed idee dit te vragen bij de producent van jouw wasmachine.

   En laat je ons jouw bevindingen weten, wij zijn nieuwsgierig.

   Groet,

   Wojis

 3. Mijn recept is sowieso iets anders want daar gaat best veel citroenzuurpoeder in…die reageert met de bakingsoda (die ik trouwens in bulk koop bij de toko, vele malen goedkoper!)volgens mij…en omdat ik meer zitroenzuur heb=langere reactie…denk ik?
  Alles is echt droog, al heb ik de zeep geraspt en niet gemagnetrond (uh gek woord zo). Dus dat ga ik nog een keer proberen…even kleine testhoeveelheid maken denk ik.

  1. Ik ben zeer benieuwd, bij mij was alles prima gegaan en precies zoals omschreven op mijn blog. Het schuim en nattigheid die jij beschrijft had ik toen mijn emmertje bijna leeg was, zomaar ineens en ik snapte er niks van. Maar er moet vocht bij zijn gekomen bij de onderhoudsbeurt van de ketel. Ik denk dat die man gewoon dacht dat mijn wasmiddel emmer een emmer was en deze wilde gebruiken voor zijn werkzaamheden en 1 druppel water is genoeg om het te doen schuimen.

   1. Ik heb de sunlight zeep vandaag in de magnetron gemikt, maar na een minuut heb ik hier al een vieze schuimbende in de magnetron liggen…laat ik dat afkoelen, dan is het een iets hardere schuimbende maar absoluut niet zoals het er bij jou uitziet dus ik denk dat mijn probleem door de sunlight komt. Maar hier in de natuurdrogist is de zeep zo enorm duur dat het niet leuk meer is, ik moet dus even zoeken naar een leuk alternatief 🙂 Ik houd je op de hoogte (als je wilt)

    1. Jammer! Maar nu bij de tuinen tweede artikel gratis, wellicht een optie. Ook kan je online groot inkopen uiteraard, of als je in het buitenland bent voordelig natuurzeep kopen. Maar ik hoor het graag, ben zeer benieuwd wat jou bevindingen zijn. Ik ga ook weer eens aan de slag, maar voordelige natuurlijke zeep blijft een struikelblok.

 4. Ik heb dit ook gemaakt, maar mijn recept had meer citroenzuurpoeder én ik heb sunlight zeep gebruikt.
  Zodra ik de boel bij elkaar mengt, gaat het ‘schuimen’ en wordt het een nattig mengsel. Ik heb absoluut geen poeder…na even werden het wat ruwige klontjes om weer wat later weer een nattig mengsel te worden…Ik snap er niks van, jij wel?

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top