Beauty Food is Good Fun LifeStyle

Food Is Good | Zuurkoolschotel met worst en een lekker krokant korstje

Food is Good en koken vind ik leuk, maar dat weten jullie wel inmiddels. Vandaag deel ik een recept wat ik zelf zo eens in elkaar heb bedacht om de zuurkkool-variatie er een beetje in te brengen. Gewoon alleen maar zuurkoolstamppot ala Hollands is ook maar zo gewoontjes, ook al ben je een zuurkool fan. En gezien ik erg dol ben op zuurkool moest er weer een nieuw receptje komen. Ik ben echt gek op zuurkool, gebakken met een ui in de pan, in een stamp, op brood, met een worstje op een broodje, uit de oven met kip en spek… zo rauw als salade met een beetje paprikapoeder en olie. Je noemt het op en ik lust het, mits het knap is klaargemaakt natuurlijk. Want slecht eten is geen eten! Ik presenteer jullie mijn zeer geliefde zuurkoolschotel met worst en een extra dik krokant korstje, zo uit de oven. 

IMG_7630

Eerst begin ik met het korstje, dat kan je maken met paneermeel, oud brood, soepstengels en/of beschuit. Ik heb een mengsel van soepstengels en volkoren-beschuit gebruikt, gewon even malen in het molentje/machientje en presto. Het volkoren-beschuitje geeft een extra smaak en de mooie wat grove korrel. De soepstengels zijn zeer fijn te malen en nemen de boter snel en goed op, waardoor de korst extra krokant wordt. De verhouding is 1 deel beschuit en twee delen soepstengel ongeveer. We kunnen beginnen denk ik.

400 tot 500 gram verse zuurkool [maar mag ook uit een zakje]
1 kilo kruimige biologische aardappels [mag natuurlijk naar smaak ook een andere pieper zijn]
1 appel
1 banaan
1/2 doosje ananas uit de vriezer [mag uiteraard ook vers zijn of uit een blik]
3 eetlepels [room]boter of olie ongeveer [1\2 voor door de piepers, de rest voor de korst]
1/2 kopje melk ongeveer [voor door de piepers, mag ook water zijn of alleen kookvocht zuurkool]
snufje of twee nootmuskaat
snufje zout voor door de aardappels [aka. piepers]
1 rookworst naar smaak [kan je weglaten of vervangen met spek of gerookte kipfilet]

Ik zal niet al het kookgerij en de rest wat ik heb gebruikt opnoemen, ik ga er vanuit dat jij je wel redt met mijn verhaal. Lukt het toch niet of heb je andere vragen, laat het dan in de comments weten, dan brainstrom ik er nog even een keer over en krijg je zo snel mogelijk antwoord. Je hoeft natuurlijk niet alles precies te doen als ik, ik heb een efficiëntie OCD, maar ik vertel je wel precies zoals ik het heb gedaan, you choose. Uiteraard moet je zelf je oven/grill inregelen en vooral de korst niet laten verbranden.

IMG_7604

Zelf begin ik altijd met de zuurkool, deze proef ik [ja inderdaad rauw en zuur en zout], als het erg zuur en zout is was ik de zuurkool voor het de pan in gaat. Dan zet ik de zuurkool op om gaar te koken, hier gebruik ik mijn super snelle waterkoker voor, die is sneller dan mijn gas. Als dat eenmaal op staat ga ik de aardappels schillen en snijden.

IMG_7605

De piepers goed wassen met koud water en opzetten met een snufje zout. Ik gebruik hier ook de waterkoker voor, wederom om zo snel mogelijk klaar te zijn. Als je niet weet hoe je aardappels moet koken stel ik voor dat je dat eerst onder de knie krijgt. Een stamppot is niks zonder een goed gekookte [en drooggekookte] pieper.

IMG_7603

Als de aardappels op staan ga ik verder met nog een pan [de hapjespan, die is groot en handig], daar doe ik wat olie en een theelepel roomboter in. Hier bak ik de geschoonde en gesneden appel, banaan en ananas zachtjes in gaar en lichtbruin. De banaan gaat wat plakken, maar dat is oké, dat hoort. Je kunt variëren met de verhoudingen en je kunt ook zeker variëren met het fruit. Allen appel is al heel lekker, maar appel en peer kan ook. Citrus zou ik niet doen, maar hey who am I?!

IMG_7606

Het grote belangrijke werk is gedaan, nu vast de onderzetter klaarleggen, de stamper en natuurlijk de melk en de boter. Ik verwarm deze altijd even voor, kan in een pan, maar het kan ook in de magnetron. Dat moet je zelf maar even bedenken, je kunt het ook niet doen, maar ik vind dat makkelijker en het mengt mooier door de piepers en het komt de textuur ten goede.

IMG_7609

Niet moeilijk, gewoon roomboter en wat melk.

IMG_7610

Als de aardappels gaar zijn giet ik ze af en kook ze droog. Inmiddels is het fruit ook klaar, daar kunnen de aardappels mooi op. De pan van de piepers gaat weer op het vuur, deze vul ik met water uit de waterkoker [scheelt weer afwas en pannen] en hier verwarm ik de worst in voor.

IMG_7611

Als de melk en de boter warm zijn kunnen ze over de aardappels en het fruit, hier strooi ik meteen wat nootmuskaat bij. Ik gebruik verder geen zout, de zuurkook is al zout genoeg. Ook gebruik ik geen peper, maar ook hier moet je zelf proeven en kijken waar jouw voorkeur naar uit gaat.

IMG_7612

Dan kan er gestampt worden, ik zelf doe dit niet al te fijn, het moet geen puree worden. Dus nu heb je het fruit, de aardappels, de nootmuskaat, melk en de boter in de pan klaar voor de zuurkool.

IMG_7613

De worst staat op te warmen, deze hoeft zeker niet knal heet, een zeven minuten is meer dan genoeg. Je gebruikt natuurlijk water uit de waterkoker en die is kokend.

IMG_7614

Haal de worst wel uit het plastic, dan gaat het sneller. Gebruik je een verse rookworst, dan moet je wel even een tien tot vijftien minuten voorwarmen. Wat vegetarische worsten betreft, you are on your own, maar ongeveer de helft van de normale kooktijd zou ik zeggen.

IMG_7615

Als de zuurkook gaar is giet je deze af, ik doe altijd een soepkom onder mijn vergiet, zo vang ik het kookvocht op. Dit heb je niet standaard nodig, alleen als je denkt dat je stamp te droog is of toch net wat meer zoutig of zuur  nodig heeft. Heb je het niet opgevangen, gebruik dan gewoon wat meer melk of anders wat water.

IMG_7616

Met een vork en mes snijd ik de zuurkook een beetje voor, daarna meng ik het in de grote pan met de piepers en het fruit. Dit doe ik met een opscheplepel, het moet gemengd worden en niet verder en fijner gestampt. Als het mengsel mooi gemengd is schep ik het over in een ovenschaal [heb je geen platte schaal, gebruik een hoge, dan verdeel je de worsten in twee porties; het eerste portie gaat koppie onder, tweede portie met de voetjes nog boven water].

IMG_7617

Dan snijd ik de rookworst in plakjes, ik vind het lekker om de plakjes verschillende diktes te snijden. Staat leuk en eet lekker. De dunnere plakjes worden krokant langs de randjes en de dikkere blijven sappig en rookworst-e-rig.

IMG_7618

De plakjes worst hoeven niet netjes en geordend over de schotel verdeeld te worden [uiteraard mag je jouw OCD hier de vrije loop laten], ik druk ze er zo kris kras schuin een beetje in. Rommelig staat leuk en als de randjes omhoog steken, bakken ze nog een beetje uit.

IMG_7620

Als je tevreden bent met de positionering van de rookworst is het tijd om de paneermeel in positie te brengen. Gebruik zoveel je wilt, ik ben nooit heel zuinig, ze zijn dol op een krokant laagje hier @WojisOnBeauty. En dan het belangrijkste onderdeel, de boter of olie over de paneer. Ik heb mijn citrusschraper gebruikt, die dunne krullen boter zijn echt perfect. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon plakjes snijden, of toefjes met een lepel maken en verdelen over de paneer. Olie kan ook heel goed, let er alleen op dat je dan olie gebruik die geschikt is om te verhitten. En gebruik niet te weinig, als je te weinig gebruikt krijg je geen korstje maar droog gebakken paneer.

IMG_7621

Zelf vind ik het heel lekker om de schotel eerst in de oven te doen, tot de boter gesmolten is, de worst een beetje begint te borrelen/bakken en de paneer wat kleur krijgt. Dat duurt in mijn kleine over [180 graden hete lucht] ongeveer een minuut of tien. Daarna zet ik de grill aan en laat ik die het kroontje op mijn zuurkool-werk maken. Je kunt de korst natuurlijk nog donkerder maken dan ik, ik laat het aan jou over.

Een lekkere klodder mosterd erbij is heelrijk, deze kun je ook door de aardappel stampen. Heb je jus over van een de gehaktballen van gister, of van je draadjesvlees, serveer die er dan lekker bij. Een simpele salade van witlof of kropsla past hier ook goed bij, of verse stoofperen. Ben je worst vergeten te halen, rul dan wat gehakt met een ui en kruiden, kan ook prima. Geen zin in gebakken fruit, gebruik je toch lekker een potje appelmoes of appelcompote, net zo lekker en nog sneller.

A note to the wise; haal de schotel uit de oven en laat het geheel even vijf minuten staan, het is echt heel erg heet. Veel plezier en eet smakelijk allemaal.

Xo,

Wojis

One thought on “Food Is Good | Zuurkoolschotel met worst en een lekker krokant korstje

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top