Ze zijn er weer, stoofperen, een heerlijke bijgerecht en een super stukje fruit. Wij eten het graag als bijgerecht, de kids zijn er super dol op en ik ook. Ik maak altijd een grote pan vol, dan hebben we genoeg voor een paar dagen en het gaat echt altijd op. Ik zelf houd niet zo van heel zoet, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Dit recept is afgeleid van het recept wat ik uit mijn eerste kookboek heb gehaald en het faalt nooit, het is alleen even zoeken naar je eigen voorkeur. Het is ook heel belangrijk om verse peren te gebruiken, dus kopen en koken is mijn advies. Het is echt heel simpel en het resultaat is hemels, kijk je mee?
Zien ze er niet perfect uit, het ruikt altijd zo lekker als ze koken, maar als de peertjes uiteindelijk op tafel staan, dan is het echt feest. Mooi roze worden mijn peertjes altijd en de siroop is fantastisch van kleur, maar ook van smaak. Wil jij het ook eens proberen, kijk dan even mee, het is echt heel simpel. Als je al geïnspireerd bent, hier eerst het boodschappenlijstje;
- Stoofperen (ik heb er meestal een stuk of 8 tot 10);
- Suiker naar smaak, ga maa ruit van 2 eetlepels (ik gebruik graag rietsuiker, maar bruine suiker of gewone suiker kan ook);
- Kaneelstokje;
- Kruidnageltje;
- Druivensap;
- Glaasje port.
Zo, nu kunnen we beginnen, eerst gaat de pan op het vuur, daar doe ik twee eetlepels rietsuiker in en dat verdeel ik een beetje over de bodem van de pan. Het maakt niet uit welke pan je gebruikt, zolang de rand hoog genoeg is, ik gebruik een grote braadpan, maar een hapjespan werkt ook super goed.
Terwijl de suiker langzaam warm wordt en begint te smelten, schil ik de peertjes, maar ik laat de steeltjes eraan zitten. Dat staat leuk, maar het is ook heel handig met het uit de pan halen. Je kan natuurlijk om de ruimte in jouw pan zoveel mogelijk te benutten de peren in parten snijden, het doet niks af aan de smaak.
Terwijl je aan het schillen bent moet je er wel voor zorgen dat de suiker niet verbrand, het moet smelten, maar het is ook niet erg als er wat suikerkorrels overblijven.
De suiker mag echt niet verbranden! Als de suiker gesmolten is blus ik deze af met een beetje druivensap. Pas op je handen, het kan heel erg spetteren, wat ik vaak doe is de deksel op de pan, klein beetje schuin houden en dan over de deksel de vloeistof in de pan gieten. Zo kan het niet spetteren op je handen of in je gezicht en je kookplaat en achterwand blijven mooi schoon.
Ik gebruik druivensap, je kan ook bessensap gebruiken of wijn, maar mijn mini’s vonden bessensap en de variatie met wijn niet zo lekker, zij werden er misselijk van. Dus mijn peertjes zwemmen in druivensap.
Dat ruikt zo lekker, het is niet te beschrijven, om het te ruiken moet je echt zelf aan de slag. Ik giet niet alle sap in de pan, gewoon eerste een bodempje, ongeveer een glas vol.
Kijk het sissen en pruttelen, is het niet geweldig mooi?
Daarna doe ik de peren in de pan, zoals je kan zien heb ik een aantal peren in parten gesneden, ik had twee peren teveel. Alles in de pan en de rest van het sap in de pan gieten, niet te hoog, anders kookt het over straks nog over. En er moet nog ruimte zijn voor een flinke scheut port.
Dan breek ik een kaneelstokje, die doe ik in het sap en er gaat nog een kruidnagel bij. Sommige recepten gebruiken meer kaneel en kruidnagel, maar wij vinden het zo precies goed. Dan is het tijd om de port erbij te doen, altijd een fijn moment, de geur van het mengsel wordt nu nog dieper, voller en rijker.
Cockburn’s Fine Tawny is de port die ik graag gebruik, maar als je niet van port houdt koop dan de goedkoopste die je kunt vinden. Als de port erg zoet is, doe dan gewoon iets minder suiker in de pan. Je kan de port ook helemaal weglaten en je kan ook een proberen om een scheut rode wijn te gebruiken, maar ik gebruik port.
Je hebt ongeveer een half glas wijn nodig, gewoon een flinke scheut of twee. Zelf ben ik best zuinig met de port, het is zonde van de smaak van de peren, zo ook met het kaneel en de kruidnagel. De perensmaak moet nog wel door het sap doorkomen. Nog een tip, heb je te weinig peren en gaan ze drijven, stop er gewoon een appel tussen. Schil de appel niet anders valt deze helemaal uit elkaar tijdens het koken. Nu is het een kwestie van geduld, de peren hebben ongeveer een uur of twee nodig, het hangt een beetje af van de grootte van de peren. Het vuur zo laag als maar kan, deksel op de pan en probeer de peren eens in te prikken na ongeveer 1,5 uur, zijn ze helemaal door en door zacht, dan zijn ze klaar.
Stoofperen gaan heel goed bij stamppot en stoofvlees, maar ze zijn ook heerlijk bij de gebakken aardappels, sla en kaasburger of kipschnitzel. Ook als toetjes doen ze het goed, ze zijn heelrijk in de yoghurt of bij verse nog een beetje warme merengue. Spruitjes en stoofperen zijn ook dikke vrienden, net als gebakken witlof. Kortom, je kan het zo gek niet verzinnen of stoofperen passen er bij.
Veel kookplezier en eet smakelijk en laat je nog even weten hoe lekker ze zijn geworden?
Bon appétit,
Wojis