Food is Good LifeStyle Ods & Ends

Food Is Good | De hartige taart met witlof & prei voor Faat echt waar!

Hoe goed is food, food is good! Vandaag in ‘Food Is Good’ eindelijk de hartige taart met witlof en prei voor Faat. Ik heb deze onlangs nog gemaakt, maar toen ben ik vergeten foto’s te maken enzovoort enzovoort, er is altijd wat. Vandaag was ik er helemaal klaar voor, ik had speciaal de boodschappen in huis voor de taart voor Faat. Deze variant is vegetarisch, maar snel om te toveren in een maal met vlees als je wat ham, spek of bijvoorbeeld wat gehakt gebruikt. Uiteraard is een vleesvervanger ook een optie, zou super lekker zijn met stukjes net-echte-rookworst of sp-nep-jes. Ik laat jullie zoals altijd zien wat ik gebruik en hoe ik te werk ga. Vergeet niet de tips en truckjes te lezen, maken het een stuk gemakkelijker. Voor ik het vergeet, wij eten hier deze keer een verse linzensoep bij. 

IMG_8102

Witlof en prei, wat mij betreft beste vrienden als het gaat om eten. Je kunt hier een heerlijke stamppot mee maken, overheerlijke stoofschotel of zoals ik vandaag ga doen een hartige taart. Thuis ben ik de enige die echt dol is op prei, of witlof for that matter. Verwerkt in een hartige taart smaakt het de Co. een stuk beter. En beetje bij beetje raken ze gewend aan de smaken en texturen. Het is met prei altijd lastig, als je het niet goed klaarmaakt is het glibberig en taai, lof wordt snel snot en papperig, vandaar dat mijn thuisfront het niet wil eten. Ik zelf heb ook wel eens de nare ervaring van taaie prei en snotterige lof gehad. Niet te geloven dat deze twee groenten zo kunnen worden klaargemaakt, zo slecht lijkt mij een hele opgave!

IMG_8087

De basis van de taart zoals ik deze maak voor een doordeweekse dag;
4 tot 5 stronkjes witlof
2 preien
1 stengel bleekselderij
1 ui
1 tot 2 tenen knoflook
7 plakken bladerdeeg
4 eieren
kaas naar keuze [ik gebruik hier Gruyère en Emmentaler] ongeveer 100 gram totaal
peper, zout, nootmuskaat, gedroogde peterselie en bleekselderij
olie en boter
200 ml slagroom

IMG_8089

Zelf zet ik de pan op met wat olie en boter, als je niet al te snel bent met snijden wacht daar even mee tot je alles gesneden hebt [tip!]. Schoon de prij goed, dit kan je doen voor het snijden zoals ik, maar natuurlijk ook na het snijden in een vergiet. Ik vind een beetje groen van de prei erg lekker, het is wel wat taaier dan het witte deel, dus dit snijd ik eerst fijn en het gaat als eerste in de pan.

IMG_8090

Daarna schoon ik de lof en snijd ik deze in dunne repen, ik vermijd hierbij de stronken, want die zijn bitter. Je kunt natuurlijk alles verwerken als jij dat wel lekker vindt. Dan was ik de lof, tik het vergiet goed af en doe de lof in de pan bij de prei.

IMG_8091

Dan snijd ik de ui fijn en de bleekselderij, omdat de pan op laag vuur staat en ik snel kan snijden gaat dit goed. Ben je niet zo snel, zorg er dan voor dat je eerst alles hebt gesneden, dat het allemaal klaar ligt. Hier gaat wat zout op en dan roer ik het geheel goed door elkaar en door de olie en boter.

IMG_8092

Het duurt ongeveer acht tot tien minuten voordat alles mooi is gesmoord. Smoren is dus tussen fruiten en bakken in, dus vuur laag houden. Roer af en toe het mengsel even door en let er goed op dat het niet bakt of bruin wordt. We willen zachte niet snotterige groenten. Na de acht tot tien minuten hak ik de knoflook fijn en doe ik die bij het mengsel, samen met wat peper en de gedroogde kruiden. Dan hoeft het nog maar een minuut of twee en de warmtebron kan uit.

IMG_8093

Voor de natte ingrediënten gebruik ik zelf graag een grote maatbeker, maar het kan ook in een pan, kom of wat dan ook. Ik vind een schenktuit heel gemakkelijk als het een mengsel met eieren aangaat [tip]. Dus de room en de eieren in mijn maatbeker. Ik roer de eieren stuk, ik klop ze dus niet. Het is een kwestie van de eidooiers stuk maken en door de room roeren.

IMG_8094

Hier doe ik de helft van de kaas in, wat peper en wat nootmuskaat. Het mengsel goed roeren en dan kan het bijven staan tot ik het nodig heb.

IMG_8095

Dan is het tijd om de bodem te maken, ik gebruik bladerdeeg wat ik 10 minuten voor gebruik uit de vriezer haal. Ik doe dit niet tijdens alles hierboven, ik vind bladerdeeg wat te lang uit de vriezer is te slap en dat maakt het verwerken een stuk moeilijker. Ik leg de plakken bladerdeeg neer en ga opruimen en de oven aanzetten. De heteluchtoven mag op 200 graden, daar gaat de taart in, later gaat de oven terug naar 180 graden [tip].

IMG_8098

Je kunt natuurlijk alle plakken gebruiken, maar je hebt er maar zeven nodig om een quiche schaal te bekleden. Ik werk vanuit het midden, daar leg ik een plak neer, dan vier plakken er omheen en dan twee door de midden in alle overgebleven hoeken. Beetje aandrukken en direct het groenten-mengsel over de bodem verdelen. Niet aandrukken, luchtig verdelen, we hebben gaatjes en ruimte nodig voor het room/ei mengsel. Dan giet je het room/ei mengsel over de groenten. Heeft het wat hulp nodig om mooi door de groenten heen te komen, pak een vork om het zachtjes een beetje te helpen.

IMG_8099

Voor de mooi en zeker ook voor de lekker strooi ik de rest van de kaas over de hele taart. Ik rol de deegrand iets naar binnen, dat staat zo mooi na het bakken En dan de voorverwarmde oven in, zo gemakkelijk is het. Je hebt nu 20 minuten de tijd om soep op te warmen, of soep te maken. Ik zelf maak liever soep dan dat ik het uit een blik of pak haal. Mijn linzensoep is echt zo klaar, dus ik hak nog even door. Je kunt natuurlijk nu ook een heerlijke salade klaarmaken, of gewoon al je bende opruimen en gaan zitten.

IMG_8101

Na acht minuten zet ik de oven op 180 graden en bak de taart nog 12 minuten door. Ja je leest het, het hoeft maar 20 minuten in de heteluchtoven. Nu kan het zijn dat jij sneller bent dan ik, of misschien net iets langzamer, dat hangt natuurlijk van jouw oven af. De taart is klaar, de keuken ruikt overheerlijk en jullie kunnen aan tafel.

Zelf maak ik deze of een soortgelijke taart uit mijn werk, je bent in 40 minuten klaar, zelfs als je er een soepje bij maakt. Als ik niet hoef te werken begin ik ‘s middags al, dan hoef ik de taart alleen nog maar op te warmen als we gaan eten. Maak het jezelf makkelijk, het hoeft echt niet ten kosten van de smaak te gaan.

Eet smakelijk allemaal, vooral jij en jouw gezin Faat.

Liefs,

Wojis

2 thoughts on “Food Is Good | De hartige taart met witlof & prei voor Faat echt waar!

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top