Food is Good LifeStyle

Cook it up: Speltpannenkoeken met rijstmelk

Gezien ik afgelopen vrijdag mijn kin behoorlijk heb verbrand aan een bakplaat, is het van make-up weinig gekomen dit weekend. Het was best wel pijnlijk, een behoorlijke plek zelfs, zodanig dat ik er geen make-up op durfde te smeren. Als je wilt weten hoe ik dat gedaan heb [dumb ass die ik ben], moet je mij even volgen op FB of Twitter, daar is het hele incident in detail besproken. Ondanks het kin incident ben ik toch blijven koken, tegen beter weten in, maar je moet wat en ik heb verder niks verbrand. Ik heb nog een heleboel speltmeel liggen en het brood wat ik daarvan bak is niet populair hier in huis, dus aan de pannenkoeken dan maar.

Wat heb je nodig voor ongeveer 6 tot 8 kleine pannenkoeken:

  • 250 gram speltmeel
  • 2 biologische eieren
  • 1/2 liter rijstmelk (mag ook water zijn of desnoods gewone melk)
  • snufje zeezout
  • kokosolie (mag ook andere olie zijn)
  • mixer of keukenmachine

Ik doe het meel, zout en de eieren tegelijk in de kom, dan mix ik dat op stand 1. door elkaar. Zodra het een papje is giet ik daar heel langzaam de melk bij.

IMG_8866

Zorg ervoor dat de mixer op stand 1. staat terwijl je de melk erbij giet. Als alle melk door het papje is gemixt, zet ik de mixer op een hogere stand en mix ik het geheel binnen 1. minuut tot een mooi beslag.

IMG_8867

Terwijl mijn kokosolie warm wordt in de pan, roer ik het geheel nog eens goed door met een pollepel. Dit doe ik elke keer voordat ik beslag pak om in de pan te doen. Er zitten wat grove stukken in het meel en die zakken naar onder.

IMG_8869

Zorg ervoor dat je pan heel heet is en de olie helemaal verdeeld over de bodem en de rand van de pan. Ik gebruik altijd zo min mogelijk olie en een kookkwast is handig om het beetje olie te verdelen over de hele pan en vergeet de rand niet!

IMG_8871

Dan bak ik de pannenkoeken op middelmatig vuur lekker bruin, wij houden van dunne krokante pannenkoeken. Als wat dikkere pannenkoeken wilt bakken, dan moet je het vuur echt bijna helemaal laag zetten. Het beslag zorgt voor een wat taaiere pannenkoek dan met gewone pannenkoekenmix en heeft dan ook graag wat langere baktijd.

De kids proeven wel dat het iets anders smaakt en ze vinden het wat taaier, deed ze denken aan brood. Maar de rijstemelk haalt het weer wat op, ik heb ze ook al eens gebakken met bier in plaats van rijstemelk en dat geeft de pannenkoeken net nog even wat extra. Voor mijn man is het niet extra genoeg, die vindt ze gewoon anders en anders staat dus voor niet lekker.

Voor beleg van je pannenkoek kan je je eigen fantasie en smaak gebruiken, die mini’s hier eten ze altijd met jam, stoop en poedersuiker.

Gemakkelijk en erg gezond, eet smakelijk!

Wojis

4 thoughts on “Cook it up: Speltpannenkoeken met rijstmelk

What's on your mind? You can leave your comments here:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top